Goed nieuws voor de kopers op de huizenmarkt: de huizenprijzen dalen flink en dat blijft naar verwachting voorlopig zo. De verkoopprijzen van woonhuizen in Nederland stegen de laatste jaren ook echt ongekend hard: zo’n 21 procent. Onder invloed van de inflatie en stijgende (hypotheek)rentes is de ergste druk nu van de markt; op basis van de huidige marktwerking verwachten experts een daling van zo’n 8 procent in de komende twee jaar tijd. Wil je je woningwaarde behouden, zo snel mogelijk kunnen verkopen én alleen waardevast in je woning investeren? Dan is dit het moment om je woning te verduurzamen. We leggen je uit waarom!
De huidige inflatie heeft veel invloed gehad op de huizenmarkt. Omdat wereldwijd rentetarieven stijgen en geld daardoor duurder wordt, gaan ook hypotheekrentes langzaam mee omhoog. Deze hebben lang historisch laag gestaan; gecombineerd met het woningtekort in Nederland zorgde dat voor veel vraag en relatief weinig aanbod. Dit dreef de prijzen op. Nu de rentes omhoog gaan en wat minder mensen op dit moment daarom een hypotheek afsluiten, daalt langzaam de vraag – daarom gaan de huizenprijzen ook mee omlaag.
Dit is voor zowel kopers als verkopers een positieve ontwikkeling. Allereerst is de huidige markt nog steeds een verkopersmarkt, omdat er nog steeds relatief weinig huizen beschikbaar zijn in verhouding tot het aantal mensen dat een huis zoekt. Er wordt (hoewel minder dan bijvoorbeeld vorig jaar) regelmatig op huizen overboden, en je kunt dus als verkoper vaak je huis goed verkopen. Voor kopers is het juist heel positief dat het hele extreme overbieden van de baan lijkt, en er langzaam steeds meer huizen in alle prijsklassen vrijkomen.
Duurzame woningen meest waardevast
Onderzoek van makelaarsvereniging NVM laat zien dat ‘groenere’ huizen minder last hebben van de waardedalingen in de huizenmarkt dan andere huizen. Ofwel, hoe duurzamer je huis, hoe meer waardevast het is! Het gaat echt om significante verschillen tussen energielabels. NVM schrijft bijvoorbeeld dat een woning van label C vergeleken met een woning van label G maar liefst gemiddeld 11,6 procent meer oplevert in de verkoop. Duurzame huizen verkopen ook sneller dan hun minder-duurzame tegenhangers, plus er wordt meer op overboden.
Dit maakt verduurzaming voor zowel kopers als verkopers interessant. Allereerst, los van de huizenmarkt, is verduurzaming natuurlijk een goed antwoord op de huidige hoge energieprijzen en onzekere energiemarkt. Zaken als spouwmuurisolatie en beter geïsoleerd glas hebben vaak, met een beperkte financiële investering, veel positieve invloed op je energierekening. Én op je woongenot. Maar nu blijkt dus ook dat je elke investering die je doet in het verduurzamen van je woning, 100 procent terugziet in de waarde ervan! Een goed moment om je mogelijkheden uit te zoeken.
Wil je je woning binnenkort verkopen of staat deze al op de markt? Dan is het goed om te weten dat je met het verduurzamen van je woning de kans op een soepele verkoop én een mooie verkoopprijs verhoogt. Ben je juist op zoek naar een woning? Weet dan dat je voor een duurzamere woning misschien wat meer betaalt, maar dat je dit ook terugziet in waardevastheid én een lagere energierekening.
Verduurzaming woning bekostigen
Wil je binnenkort je woning verduurzamen? Vergeet dan de subsidies van de Rijksoverheid niet. Dit vooral van toepassing als je van plan bent om je woning te laten isoleren. Bij het aanleggen van meer dan twee vormen van isolatie (bijvoorbeeld vloer- en dakisolatie, of spouwmuur- en vloerisolatie), kun je zo’n 30% van de gemaakte kosten terugkrijgen. Dat bespaart een hoop geld; geld dat je wél mag optellen bij de waarde van je huis!
Natuurlijk zijn subsidies niet je enige optie voor wat financiële steun bij het verduurzamen van je woning. Voorheen kon je door het oversluiten van je hypotheek of het verhogen van je hypotheek soms voordelig extra financiële middelen vrijmaken om je huis mee te verduurzamen of te verbouwen. Het nadeel van de ontwikkelingen in de huizenmarkt, is dat dit steeds minder vaak financieel de moeite waard is, (vanwege de stijgende hypotheekrente) of zelfs niet meer kan (vanwege gedaalde woningwaarden.
Gelukkig is er een goed alternatief: een Persoonlijke Lening. Deze vorm van lening is niet gebonden aan de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Ook hier stijgen langzaam de rentes, maar er zijn gelukkig nog allerlei voordelige persoonlijke leningen tegen uitstekende voorwaarden beschikbaar. Het voordeel van een persoonlijke lening is vaak dat je vaak meer vrijheid hebt in de hoogte van het bedrag en de tijd waarin je dit afbetaalt; dit hangt af van je eigen wensen en van je financiële situatie. Leen je een bedrag via een persoonlijke lening? Dan ontvang je dit in één keer op je rekening. Zo kun je dus meteen met verduurzamen aan de slag!
Goedkoop én veilig verduurzaming financieren
Wil je waardevast in je woning investeren en het meeste halen uit je energiekosten én woongenot? Maak dan gebruik van de ontwikkelingen in de woningmarkt en economie: kies ervoor om je huis te verduurzamen. Wil je dit gedeeltelijk betalen met een persoonlijke lening en zoek je hierover vrijblijvend advies van experts? Dan ben je bij A-Krediet aan het juiste adres. Al 15 jaar werken wij in Nederland samen met de grootste en meest betrouwbare kredietverstrekkers zoals banken. Zo kunnen we onze klanten de veiligste leningen garanderen tegen de meest voordelige voorwaarden. Ondanks de stijgende rente bieden wij nog steeds een van de laagste rentes van Nederland aan: je leent al vanaf 5,7 procent rente.