Let op! Geld lenen kost geld

CBS Studenten lenen meer

In 2007 hebben Nederlandse studenten ruim 2,7 miljard euro bij de Informatie Beheer Groep geleend. Dat is 19 procent meer dan in het jaar ervoor. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag gemeld. Studenten kunnen zowel een lening hebben die bij goede studieprestaties wordt omgezet in een gift, als een lening die…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

CBS Studenten lenen meer

Datum

In 2007 hebben Nederlandse studenten ruim 2,7 miljard euro bij de Informatie Beheer Groep geleend. Dat is 19 procent meer dan in het jaar ervoor. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag gemeld.

Studenten kunnen zowel een lening hebben die bij goede studieprestaties wordt omgezet in een gift, als een lening die altijd terugbetaald moet worden ongeachte de resultaten behaald tijdens de studie. Van beide soorten leningen maakten studenten in 2007 steeds meer gebruik. Tevens is het gemiddelde bedrag wat een student in 2007 heeft geleend gestegen ten opzichte van 2006.

De nieuwe regeling collegegeldkrediet, waardoor studenten extra geld kunnen lenen om hun collegegeld te betalen, droeg nauwelijks bij aan deze stijging. Dit krediet geeft studenten de mogelijkheid per jaar een maximumbedrag van vijf keer het wettelijk collegegeld te lenen. Dit collegegeldkrediet is vergelijkbaar met een “normaal” doorlopend krediet en met, in tegenstelling tot sommige andere kredieten, altijd terugbetaald worden aan de Informatie Beheer Groep.

Studenten in het hoger onderwijs leenden het meest: ruim 2,2 miljard euro. In 2007 werd bijna 0,8 miljard euro aan leningen omgezet in een gift vanwege goede prestaties. Daarnaast losten studenten voor ruim 0,2 miljard euro af. De totale openstaande studieschuld van studenten en oud-studenten bedroeg ongeveer 11 miljard euro. Dat was 1,7 miljard meer dan in 2006.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576