Let op! Geld lenen kost geld

Bank duizenden euro’s duurder als onafhankelijk adviseur

Consumenten die een huis gaan kopen en hiervoor bij de bank een hypotheek afsluiten betalen hier meer voor als de scherpste rente in de markt. Het gaat hier om een percentage van 0,67%. Bij de onafhankelijk adviseur is dat verschil een stuk kleiner: 0,3%. Dit lijkt weinig, maar wanneer je gaat rekenen met de looptijd…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Bank duizenden euro’s duurder als onafhankelijk adviseur

Datum

Consumenten die een huis gaan kopen en hiervoor bij de bank een hypotheek afsluiten betalen hier meer voor als de scherpste rente in de markt. Het gaat hier om een percentage van 0,67%. Bij de onafhankelijk adviseur is dat verschil een stuk kleiner: 0,3%. Dit lijkt weinig, maar wanneer je gaat rekenen met de looptijd dan komen er behoorlijk bedragen boven tafel. Bij een looptijd van 10 jaar kan dit ongeveer € 8.000 schelen. Dit blijkt uit een recent onderzoek.

In dit onderzoek werden 400 mensen die in 2016 en 2017 een hypotheek afsloten ondervraagd. Bij het gemiddelde hypotheekbedrag van € 237.849 levert het renteverschil van 0,37% tussen bank en onafhankelijk adviseur een besparing op van ongeveer € 8.000 bij een looptijd van 10 jaar. Bij een looptijd van van 30 jaar gaat het om een bedrag van ongeveer € 15.000 wat de consument kan besparen.

Advieskosten

Het advies zelf kost bij de bank gemiddeld € 800 euro minder als bij de onafhankelijk adviseur. Dit is natuurlijk een flink bedrag, maar weegt niet op tegen het bedrag wat bespaard kan worden bij een lagere rente. Ondanks de hogere advieskosten is de onafhankelijk adviseur behoorlijk voordeliger als de grootbanken.

Scherpste rente

Het is voor de consument moeilijk om een goed overzicht te krijgen van de mogelijkheden binnen de markt. Zo is er geen enkele partij die toegang biedt tot alle hypotheken. Het resultaat is dat maar liefst 76% van de onderzochte hypotheken de consument heeft gekozen voor een hypotheek die niet de goedkoopste was.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576