Let op! Geld lenen kost geld

Aantal hypotheken met NHG daalt fors

In 2007 hebben ongeveer 90.000 huishoudens een hypothecaire lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. Dat is een daling van ongeveer 20 procent ten opzichte van 2006. Deze daling past in het beeld dat de ontwikkeling op de hypotheekmarkt in 2007 laat zien, zo meldt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat de NHG verstrekt.…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

Aantal hypotheken met NHG  daalt fors

Datum

In 2007 hebben ongeveer 90.000 huishoudens een hypothecaire lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. Dat is een daling van ongeveer 20 procent ten opzichte van 2006. Deze daling past in het beeld dat de ontwikkeling op de hypotheekmarkt in 2007 laat zien, zo meldt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat de NHG verstrekt.

In 2007 zijn door het Waarborgfonds Eigen Woningen 966 declaraties ontvangen in verband met een gedwongen verkoop met verlies. In 2006 lag dit aantal op 796. Dat is een stijging van het aantal gedwongen verkopen met verlies van ongeveer 20 procent.

Hiermee staat het Waarborgfonds Eigen Woningen per 31 december 2007 borg voor een bedrag van 95 miljard euro aan hypothecaire leningen. Het betreft hypothecaire leningen van in totaal 937.000 huishoudens. Het waarborgfonds beschikt per bovengenoemde datum over een fondsvermogen van ongeveer 435 miljoen euro voor het afdekken van toekomstige verliezen als gevolg van gedwongen verkopen met verlies.

Wat type woning betreft, is bij 20 procent van het aantal NHG’s sprake van appartementen, terwijl het aandeel appartementen in het aantal verliezen ligt op 60 procent. Ook blijkt dat de hoogte van het verliesbedrag bij appartementen hoger is dan bij eengezinswoningen. Daarentegen zijn de leningen voor appartementen gemiddeld lager dan die voor eengezinswoningen.

‘Deze ontwikkeling heeft geleid tot een verhoging van de premie die huishoudens betalen voor een hypotheek met NHG van 0,40 naar 0,45 procent per 1 januari 2008′, stelt Karel Schiffer, directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen. Hij stelt dat de verliezen zich voornamelijk concentreren aan de onderkant van de doelgroep van de NHG. Die onevenwichtige spreiding van de risico’s bevestigt volgens Schiffer wel de betekenis van NHG.

Voor 2008 wordt een toename verwacht van het aantal huishoudens dat de aankoop of woningverbetering zal financieren met NHG. Karel Schiffer: ‘Onder invloed van de effecten van de kredietcrisis hebben ook de geldgevers in toenemende mate behoefte aan veilige en verantwoorde leningen.’ Verder wordt verwacht dat het aantal gedwongen verkopen met verlies in 2008 zal dalen. Dat komt door de gezamenlijke inspanningen van alle partijen die zich op de koopwoningen- en hypotheekmarkt bezighouden met het beperken van oneigenlijke verliezen.

Bron: InFinance

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576