Let op! Geld lenen kost geld

35-plussers staan het meest in het rood

Ongeveer twee op de drie Nederlanders zijn goed op de hoogte van de voor- en nadelen van lenen. Dat blijkt in ieder geval uit het Nationaal Leen Onderzoek van de InterBank. In het onderzoek is te zien dat consumenten van middelbare leeftijd vaak gebruik maken van rood staan en doorlopende kredieten. Grootste deel kent de…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

35-plussers staan het meest in het rood

Datum

Ongeveer twee op de drie Nederlanders zijn goed op de hoogte van de voor- en nadelen van lenen. Dat blijkt in ieder geval uit het Nationaal Leen Onderzoek van de InterBank. In het onderzoek is te zien dat consumenten van middelbare leeftijd vaak gebruik maken van rood staan en doorlopende kredieten.

Grootste deel kent de voor- en nadelen van lenen

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 600 volwassenen en daarvan zegt 94% ‘grotendeels bekend’ te zijn met de voor- en nadelen van lenen. Het direct kunnen kopen van een product wordt gezien als het grootste voordeel van lenen. Uit onderzoek is gebleken dat vooral jongeren de voordelen van lenen meer in zien dan bijvoorbeeld ouderen. Zo blijkt dat 35% totaal geen voordelen aan lenen zit. Drie van de vier vinden de rente het grootste nadeel van lenen.

Behoefte aan duidelijkheid geldverstrekkers

Verder concludeert Interbank dat mensen behoefte hebben aan duidelijkheid van kredietverleners. Slechts 17% vindt transparantie bij een lening passen. Daar laten de financiële instellingen een kans liggen, vindt Interbank.

Vooral 35-plusser in het rood

Doorlopend Krediet, rood staan en de creditcard zijn de populairste leningsvormen. Consumenten tussen de 35 en 54 jaar hebben vaker een doorlopend krediet dan jongeren en ouderen. Ook staat deze groep vaker rood. Onder mensen van middelbare leeftijd heeft 30% een doorlopend krediet. Dat percentage ligt lager bij jongeren (17%) en ouderen (13%).

Sta je in het rood? Overweeg doorlopend krediet

Rood staan is behoorlijk duur en daarom kan het verstandig zijn om een doorlopend krediet te overwegen. De rente die banken vragen bij rood staan kan oplopen tot 15%. Sta je voor een langere tijd rood? Overweeg dan een doorlopend krediet af te sluiten. Daarmee kun je tot bijna 200 euro per jaar besparen. Maak een vergelijking van doorlopende kredieten om te zien wat jouw besparing is.

Auteur:

Rente 6,9%
Maandbedrag € 576