Let op! Geld lenen kost geld.

Energielabel verkapte lastenverzwaring

De invoering van het energielabel per 1 januari 2008 is een verkapte en onnodige lastenverzwaring voor huizenbezitters. Dit stelt de…

Datum

Auteur

De invoering van het energielabel per 1 januari 2008 is een verkapte en onnodige lastenverzwaring voor huizenbezitters. Dit stelt de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV). Eerder was er al kritiek gekomen van de Vereniging Eigen Huis over de wijze van invoering (zie InFinance Daily van donderdag 20 december).

Volgens de LMV is er niet goed nagedacht over de invoering van het energielabel. De vereniging vindt niet alleen het commentaar van de VEH terecht, maar gaat nog verder. Door de overheid wordt gesteld dat het energielabel aanwezig moet zijn bij de overdracht van de woning bij de notaris. Hiermee wordt dit label een onnodige lastenverzwaring voor huizenbezitters. Immers, de koop is al gesloten, het huis is al verkocht, en pas dan wordt de consument geïnformeerd over de energiestatus van het pand. Hiermee schiet dit label zijn doel volledig voorbij, meent de LMV.

Een energielabel van een woning is zeker een goed middel voor bewustwording van de consument inzake energiegebruik. Maar als je als overheid deze bewustwording wilt stimuleren, doe dat dan wel effectief. En laat de consument niet achteraf geïnformeerd worden over het energieverbruik, als de woning al is gekocht. De LMV pleit dan ook voor aanwezigheid van het energielabel bij het moment van koop, bij het tekenen van de koopakte. Laat de makelaar ervoor zorgen dat op dat moment de aankopende partij is geïnformeerd over het energieverbruik en niet achteraf als de aankoop al is gedaan. Op die manier wordt er gewoon weer een extra kostenpost gecreëerd voor verkopers en kopers van huizen, zonder dat het enig doel dient. Een gemiste kans, aldus de LMV.

bron: LMV/Infinance.nl

Begin je aanvraag

Ontvang een gratis en vrijblijvende offerte.

Rente 6,5%
Maandbedrag € 565
Looptijd 120 mnd