Let op! Geld lenen kost geld

Kosten koper

Geld lenen voor kosten koper met een slimme lening van A-Krediet.


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

A-Krediet

Geld lenen voor de aankoop van je woning

Wat zijn kosten koper? Onder kosten kopen vallen de vaste kosten die je maakt om de eigenaar van een woning te worden. Dat zijn de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Maar in de volksmond worden de kosten voor de makelaar, de bankgarantie én de taxatiekosten hier ook vaak onder gerekend. Totaal zijn deze kosten al snel tussen de 10.000 en 15.000 euro – niet iedereen heeft dat standaard op zijn spaarrekening staan. Dan kun je deze kosten financieren met een gunstige lening via A-Krediet!

Geld lenen voor kosten koper

Sinds 2018 mag je de kosten koper niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je mag met je hypotheek namelijk enkel 100% van de verkoopprijs van het huis lenen. Dat betekent dat je deze kosten zelf moet betalen. Hieronder valt onder meer de overdrachtsbelasting, dat is meestal 2% over de koopsom. De kosten van de notaris zijn ongeveer 0,5 tot 1% van de koopsom. En dan zijn er nog kosten voor het hypotheekadvies, de kosten van de bankgarantie en de taxatiekosten (plus eventueel de kosten voor een bouwtechnische keuring). Totaal moet je zelf al snel zo’n 4 tot 6% van het koopbedrag van je woning zelf bijleggen om een huis te mogen kopen. Heb je dit geld niet op je spaarrekening? Dan kun je dit bedrag lenen als je financiële situatie dit toelaat. Onze experts zoeken dit graag voor je uit!

Welke lening past bij financiering kosten koper?

Sinds 2018 is het dus niet meer mogelijk om je kosten koper mee te financieren in je hypotheek. Vervelend, want het gaat hier om flinke bedragen. Als je deze kosten zelf niet helemaal kunt of wilt financieren, kun je hiervoor geld lenen met een consumptief krediet, zoals een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.
Bij een doorlopend krediet spreek je een maximaal leenbedrag af waarbinnen je onbeperkt mag lenen en aflossen – eigenlijk net zoiets als bij een creditcard. Zo’n soort lening is bijvoorbeeld handig tijdens een verbouwing, als je niet alleen je kosten koper moet betalen, maar ook je badkamer wil aanpakken en de tuin wilt renoveren. Het nadeel van een doorlopend krediet is dat de rente én de looptijd variabel zijn, waardoor de kosten je lening onverwacht kunnen stijgen.

Bij een persoonlijke lening spreek je vooraf het leenbedrag, de looptijd én de rente af. Die rente ligt vast en kan dus nooit onverwacht stijgen. Bovendien ligt de looptijd wel vast op basis van het afgesproken maandbedrag, maar je mag óók extra aflossen als je dit wil om de looptijd te verkorten. En dat kan boetevrij! Voor het financieren van kosten koper adviseren we daarom meestal een persoonlijke lening.

5 voordelen van een persoonlijke lening voor kosten koper

  1. De rente ligt vast en stijgt nooit onverwacht
  2. De looptijd ligt in principe vast maar je mag wél boetevrij extra aflossen
  3. Je ontvangt het bedrag voor je kosten koper in één keer op je rekening
  4. Het leenbedrag is vaak al binnen twee werkdagen bij je binnen! 
  5. Als je leent voor een verbouwing (van je eigen woning), kun je de rente fiscaal aftrekken