Veel ouderen onder ons denken dat ze niet meer in aanmerking kunnen komen voor een lening. En hoewel dit niet waar is, is het wel lastiger een lening te krijgen. Een bank denkt heel praktisch: de kans dat iemand die ouder is overlijdt, is veel groter dan bij iemand die nog jong is.
Daarom worden er strengere voorwaarden gesteld. Dit klinkt heel cru, maar de bank is de verliezer mocht iemand overlijden. Bovendien heeft de bank minder zekerheden dat de senior de lening terugbetaalt, omdat hij als pensioengerechtigde ook vaak minder inkomen ontvangt. Een paar van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat de lening binnen vijf jaar afbetaald moet worden; of dat er een maximum leenbedrag voor staat, ook al is het inkomen van de senior toereikend genoeg; en natuurlijk wordt gekeken naar hoe het staat mocht hij overlijden? Want de kinderen met schulden overladen is niet de wens van de gemiddelde senior; moet hij dan misschien een overlijdensverzekering afsluiten?
Pas op!
Allemaal vragen waar niet zo 1,2,3 zelf een antwoord op te vinden is. Neem dus contact op met jouw financiële adviseur. Want waar (zeker) senioren in ieder geval heel goed voor moeten oppassen zijn de malafide online-aanbieders van leningen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs weer gewaarschuwd voor deze aanbieders (waar veel argeloze consumenten toch weer voor bezweken zijn). AFM: ‘Consumenten kunnen gemakkelijk lenen van deze geldschieters. De kans is echter groot dat de lening niet wordt verstrekt, terwijl er wel een vooruitbetaling – veelal verzekeringspremie genoemd – door klanten is betaald. Dit geld zijn ze dan kwijt.’