Je ziet tegenwoordig steeds vaker webshops die gespreid betalen aanbieden. Het lijkt ideaal om een TV van 1000 euro te kopen en deze over een periode van bijvoorbeeld 54 maanden terug te betalen. Je betaald immers steeds een klein beetje en dit is financieel beter op te vangen als 1000 euro in een keer. Wat veel kwetsbare consumenten echter niet doorhebben is dat bij een dergelijke regeling al gauw een rente van 300 euro komt kijken. Zo ben je dus uiteindelijk veel duurder uit.
Bij een dergelijke constructie van gespreid betalen lost de klant in minimaal 2 en vaak in meerdere termijnen het aankoopbedrag af. Hiervoor wordt vaak de maximale rente van 14% voor gerekend.
Veel webshops verdienen goud geld aan klanten die producten kopen op afbetaling met torenhoge rentes en afbetalingsboetes. Er zijn zelfs webshops die hier specifiek op richten. Wehkamp heeft een dergelijke kredietverlening zelfs ondergebracht in een speciaal hiervoor opgericht zusterbedrijf waar maarliefst 8% van de totale omzet uit voortkomt, blijkt uit het jaarverslag van 2019.
Minister Hoekstra van financiën stelt dat het aantal mensen die producten kopen op afbetaling en betalingsachterstanden hebben ‘onacceptabel hoog’ en roept webshops op dergelijke klanten aan te pakken.
Dat niet veel webshops staan te springen om gehoor te geven aan de oproep van de minister blijkt uit het feit dat “deze webwinkels zoeken via open data naar postcodegebieden waar veel schulden worden gemaakt en bieden deze consumenten producten op afbetaling aan”, aldus Marco Florijn van de vereniging schuldhulpverleners NVVK. Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer stelt hiervan op de hoogte te zijn. “Ik hoor over partijen die zicht op die manier bewust richten op kwetsbare consumenten”.
Nibud-directeur Arjen Vliegenthart pleit voor een verlaging van de wettelijk rente en een verplichting van webwinkels om klanten te toetsen op kredietwaardigheid. Hij stelt dat het opmerkelijk is dat over de breedte de regels flink zijn aangescherpt, zoals bijvoorbeeld voor telefoonabonnementen. Behalve voor webwinkels.
Wehkamp ontkent gericht te mikken op kwetsbare consumenten en stelt ‘van alles te doen’ om hoge schulden bij klanten te voorkomen.