Zo kun je binnen enkele minuten het leenbedrag op je rekening ontvangen. Deze leningen worden ook wel flitskredieten genoemd.
Het gevaar is dat deze leningen er zeer aantrekkelijk uit zien, maar er komen zeer hoge kosten bij. In de meeste gevallen weet je ook niet of je met betrouwbare partijen te maken hebt. De laatste tijd strooit de AFM met boetes omdat er veel aanbieders van flitskredieten zich niet aan de regels hielden.
Wat zijn flitskredieten?
Een flitskrediet is een lening met een korte looptijd (15 tot 45 dagen) en een relatief lage leensom (meestal 100 tot 800 euro). Dit soort leningen worden sinds 2007 aangeboden in Nederland. Deze leningen waren vooral gericht op mensen met acute geldnood of die moeilijk een lening af konden sluiten bij de bank, omdat ze al andere schulden of een BKR registratie hadden. Bij een flitskrediet vond namelijk geen BKR-toetsing plaats en je kon relatief snel over het geld beschikken.
Sinds 2011 vallen de aanbieders van flitskredieten onder het toezicht en de regels van de AFM. Daarmee zijn alle flitskredietaanbieders verplicht onder meer een BKR-toets te doen voor ze een lening verstrekken en mogen ze bijvoorbeeld geen kosten, naast de rente, voor de lening in rekening brengen.
Kosten flitskredieten
Juist omdat de looptijd kort is en het leenbedrag laag, zijn de rentetarieven die je voor zulke leningen betaalt hoog. De rentes voor flitskredieten, met alle eisen en extra kosten die de aanbieders rekenen, liggen als snel rond enkele honderden procenten per jaar. Dit is uiteraard ver boven de maximale wettelijke leenrente die is toegestaan voor een lening.
Want naast de rentekosten brengen de flitskredietaanbieders nog veel andere kosten in rekening, waardoor deze minileningen extreem duur zijn.