De – in verband met de corona-crisis – door het ministerie van Financiën genomen beslissing om rentes op afbetaling en roodstand te verlagen, wordt met 6 maanden verlengd. Dit betekent dat de maximale rente op geld lenen van 10% geldt tot 6 september 2021. Bovendien worden kredietverstrekkers geacht de financiële situatie eerder te toetsen.
Het Nibud heeft het ministerie geadviseerd de op 10 augustus 2020 ingevoerd maatregelen te verlengen van 1 maart 2021 tot 6 september 2021. In navolging van het opvolgen van dit advies, volgt het ministerie ook een volgend advies van het Nibud op eerder te toetsen op de financiële situatie.
Dit houdt in dat kredietverstrekkers bij bedragen vanaf 250 euro (in plaats van 1000 euro) naar de financiële situatie van de aanvrager dienen te kijken. Zo wil minister Hoekstra voorkomen dat de consument in financiële problemen komt door het opstapelen van kleine kredieten.
Steeds vaker achterstanden op kleine kredieten
Minister Hoekstra schrijft in een brief naar de kamer dat het is gebleken dat er steeds meer betalingsachterstanden ontstaan bij kredietbedragen onder de 1000 euro. “Dit is opmerkelijk, want juist bij deze kleine kredieten is het maandbedrag laag; je zou juist verwachten dat mensen vaker in de problemen komen bij grotere kredieten met hogere maandbedragen. Mogelijk komt dit doordat de kredietwaardigheid van de consument door de kredietverstrekker niet goed wordt getoetst of het inkomen niet correct wordt opgegeven. Kredietverstrekkers hebben pas vanaf een kredietbedrag van 1.000 euro een wettelijke verplichting om de financiële situatie van de consument te verifiëren, bijvoorbeeld aan de hand van een loonstrook. Om ook consumenten te beschermen die een krediet afsluiten van minder dan 1.000 euro, wil ik deze wettelijke verificatieplicht verlagen naar 250 euro. Ik wil dat kredietaanbieders vanaf dit verlaagde bedrag gaan toetsen en verifiëren of het krediet wel aansluit bij de financiële situatie van de consument.”
Ook na corona eerder toetsen
Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, is blij met het nieuws en pleit voor een structurele toepassing van deze maatregel. “Beide stappen, de renteverlaging en het strenger toetsen, gaan in de goede richting. Mensen die financieel klem zitten, moet je niet opzadelen met een lening die ze niet kunnen betalen. Dat geldt nu in het bijzonder, omdat door de coronacrisis veel mensen financieel aan de grond komen te zitten. Maar ook voor straks, als de crisis voorbij is, is dit verstandig beleid. Ik hoop dat de tijdelijke maatregelen snel definitief worden.” Minister Hoekstra laat deze keuze aan het volgend kabinet.