Let op! Geld lenen kost geld.

De rente stijgt… maar is niet historisch hoog!

De inflatie in Europa is voor iedereen zichtbaar: producten en diensten zijn bijvoorbeeld momenteel zo’n 8 procent duurder in Nederland dan vorig jaar. Ook in 2022 was die inflatie al een probleem, waardoor de Europese Centrale bank vier keer de beleidsrente verhoogde in de hoop de inflatie te laten dalen.

Datum

Auteur

De inflatie in Europa is voor iedereen zichtbaar: producten en diensten zijn bijvoorbeeld momenteel zo’n 8 procent duurder in Nederland dan vorig jaar. Ook in 2022 was die inflatie al een probleem, waardoor de Europese Centrale bank vier keer de beleidsrente verhoogde in de hoop de inflatie te laten dalen. Dat is ten dele gelukt, maar zolang de inflatie boven de 2 procent hangt, zullen de rentes nog wel even blijven stijgen. Na jarenlang extreem lage rentes lijkt het huidige rentetarief daarom al vrij snel hoog. Toch valt dat historisch gezien gelukkig nog erg mee. Het is momenteel zelfs een goed moment voor het afsluiten van een lening – zodat je verdere stijging voor blijft!

Inflatie ontstaat wanneer je geld gedurende een bepaalde periode om economische redenen minder waard wordt. Ofwel, je kunt voor je euro steeds minder kopen. Dat zien we op dit moment in Nederland. Onder meer door de oorlog in Oekraïne zijn diverse producten steeds slechter leverbaar. Omdat de vraag naar die producten daarom groter is dan het aanbod, worden ze steeds duurder – en dat werkt door in allerlei branches, producten en diensten. Bovendien stijgen nu ook nog eens de rentes mee, zoals de rentes van leningen. Maar eigenlijk is dat een goede ontwikkeling voor onze lange-termijn-vooruitzichten!

Stijgende rente, dalende inflatie

De Europese Centrale Bank (en andere centrale banken) heeft namelijk de rente verhoogd om juist die inflatie tegen te gaan. Als geld namelijk duurder wordt om te kopen of te lenen, zullen bedrijven en consumenten wat minder gaan investeren. Als we met z’n allen wat minder investeren (en meer sparen), daalt de vraagt weer naar die producten die schaarser en duurder zijn. En zo kan de economie afkoelen, waardoor de inflatie afneemt. Zo worden ook producten in theorie langzaam weer wat goedkoper, of in elk geval niet nog duurder.

Dat de rentetarieven nu stijgen, zorgt dus hopelijk voor meer bestedingsruimte in de toekomst, én minder inflatie. Bovendien lijkt de rente nu misschien best hoog, maar historisch gezien valt dat gelukkig nog erg mee! Als we bijvoorbeeld kijken naar de geschiedenis van hypotheekrente lag deze in de jaren ’90 zelfs boven de 10 procent. Ook toen was dat een reactie op onzekere tijden, zoals de val van de Berlijnse muur. Na een paar jaar begonnen de rentes weer te dalen, tot aan de millenniumwisseling. Men maakte voor het jaar 2000 zich massaal zorgen over de stabiliteit van onze digitale systemen en bovendien klapte de ‘Dot.com-bubbel’, met opnieuw stijgende rentes tot gevolg.

Cyclisch economisch patroon

We zagen de rentes enkele jaren na het jaar 2000 weer rustig dalen, tot de kredietcrisis die begon in 2008. Dit was een reactie op de instabiele huizenmarkt, waar veel huizen minder opbrachten dan het bedrag dat de banken ervoor hadden uitgeleend. Hypotheekbezitters konden daardoor slecht hun hypotheken aflossen en banken leden verlies. Al deze zaken zorgden voor economische onrust, en uiteindelijk stijgende rentes. Daarna, iets meer dan de laatste 10 jaar dus, hadden we weer fijn lage rentes!

Wat we op dit moment met de kredietrentes zien gebeuren, is dus eigenlijk onderdeel van een vrij normaal economisch patroon. Het helpt met het tot rust brengen van de markt, en hopelijk met het doen dalen van onze dagelijkse kosten. Het klopt inderdaad dat de rente een paar jaar terug nog rond de 3 procent lag en deze nu flink gestegen is. Natuurlijk is dat jammer, maar we zitten gelukkig nog lang niet bij de historisch bekende hoogtes boven de 10 procent! Zo’n vaart zal het waarschijnlijk ook voorlopig niet lopen. Wel zou het kunnen dat de rente langzaam nog wat verder stijgt, aangezien de inflatie nog niet op pijl is. Dat betekent dat, als je het afsluiten van een lening overweegt, het verstandig is om niet te lang te wachten. Op die manier bespaar je jezelf al snel honderden euro’s.

Vertrouwd, goedkoop lenen

Of het nu gaat om een lening voor een verbouwing, de aanschaf van een auto, het regelen van zonnepanelen, een nieuwe keuken of het afbetalen van je restschuld: onze experts kunnen je helpen bij het maken van de beste keuzes. A-Krediet is al ruim 15 jaar actief als onafhankelijk kredietintermediair. Dit betekent dat we samenwerken met een enorm netwerk van erkende kredietverstrekkers zoals banken, en voor jouw binnen dit netwerk de beste lening kunnen uitzoeken. Inclusief natuurlijk de beste, veiligste én meest voordelige voorwaarden. Persoonlijke, betrouwbare service, zó geregeld:  klik hier voor onze werkwijze, of neem contact met ons op!

Begin je aanvraag

Ontvang een gratis en vrijblijvende offerte.

Rente 7,1%
Maandbedrag € 581
Looptijd 120 mnd