Jong volwassenen die onlangs een hypotheek hebben afgesloten om een huis te kopen, maken zich gemiddeld vaker zorgen om de maandlasten van de hypotheek in verband met de corona-crisis. Hetzelfde geldt voor consumenten die bij de aanvraag van de hypotheek in onzekerheid zatten over de financiering, en consumenten die hierbij gebruik hebben gemaakt van een consumptief krediet. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de AFM (AFM consumentenmonitor).
De corona-crisis zorgt voor veel onzekerheid op de arbeidsmarkt. Onder 600 ondervraagden die in de afgelopen 6 maanden een hypotheek hebben afgesloten leven zorgen om het betalen van de maandlasten van de hypotheek. Het gaat hierbij om 15% van de ondervraagden. 21% van de ondervraagden reageert neutraal en 65% maakt zich geen zorgen over het betalen van de hypotheeklasten. Hierbij geldt dat vooral de jongere hypotheeksluiters zich zorgen maken. Zo maakt 22% van de ondervraagden die jonger zijn als 35 jaar zich zorgen, voor 55+’ers is dit “slechts” 4%.
Consumptief krediet
Voor een derde van de ondervraagden werd de hypotheekaanvraag spannend. In verband met de corona-crisis maakt een kwart van deze groep zich direct zorgen over het betalen van de maandlasten. Bij de groep wie geen obstakels zag bij de hypotheekaanvraag is slechts een klein deel (8%) bezorgd over de maandlasten. Om de aankoop van het huis zeker te stellen heeft 14% van de ondervraagden een consumptief krediet gebruikt voor de financiering. Binnen deze groep leven de zorgen over de maandlasten het meest, meer als een kwart maakt zich direct zorgen over de maandlasten.
Inkomenstoets
De door de AFM gepubliceerde cijfers betreffen voornamelijk het deel van het onderzoek wat ingaat op de invloed van de corona-crisis op de hypotheekaanvraag. De AFM benadrukt dat bij nieuwe hypotheekaanvragen de bestendigheid van het inkomen getoetst dient te worden. Dit voorkomt dat in de nabije toekomst het aantal mensen met zorgen over de maandlasten in ieder geval niet zal stijgen.