Let op! Geld lenen kost geld

17% van Nederlanders schaamt zich voor lening

Hoewel het tegenwoordig heel gewoon is een lening te nemen, blijkt er toch nog een bepaalde gene te zijn om dit te bespreken met familie of vrienden. Bijna 17% van de Nederlanders die een doorlopend krediet of persoonlijke lening heeft, schaamt zich hier zelfs voor. Zo blijkt uit een onderzoek van Markteffect naar de achtergronden…


Beoordeeld met een 9,7 op Klantenvertellen.nl

17% van Nederlanders schaamt zich voor lening

Datum

Hoewel het tegenwoordig heel gewoon is een lening te nemen, blijkt er toch nog een bepaalde gene te zijn om dit te bespreken met familie of vrienden. Bijna 17% van de Nederlanders die een doorlopend krediet of persoonlijke lening heeft, schaamt zich hier zelfs voor. Zo blijkt uit een onderzoek van Markteffect naar de achtergronden bij het lenen van geld.

Op het afsluiten van een lening (geen hypotheek) rust bij veel mensen nog een taboe. Weten bijvoorbeeld familieleden of vrienden dat men een doorlopende lening of persoonlijk krediet heeft?

Schaamte

Het onderzoek laat zien dat het grootste gedeelte van de ondervraagden daar vrijuit over praat of er gerust over zou praten als het onderwerp ter sprake komt. Ongeveer een derde geeft aan de lening als privé-kwestie te zien. Zij willen hier niet over praten met familie en/of vrienden. 17% schaamt zich zelfs voor het feit dat ze een doorlopend krediet of een persoonlijke lening moesten aanvragen.

Leeftijd

Voorts speelt leeftijd in het algemeen in het onderzoek een grote rol bij de afname van financiële producten en diensten. 37% van de ondervraagden tussen 25 en 34 jaar oud, neemt geen van de bevraagde financiële producten en diensten af. Naarmate men ouder wordt daalt dit percentage. Zo is het percentage voor consumenten van 35 jaar en ouder, nog maar 20%.

Ook opleidingsniveau en gezinssamenstelling spelen een rol. Zo hebben hoger opgeleiden vaker een creditcard (53%) dan lager opgeleiden (17%) en gemiddeld opgeleiden (25%). In de gezinssamenstelling valt het op dat mensen die twee keer modaal of meer verdienen, vaker een creditcard (57%) hebben dan mensen die een modaal (33%) of beneden modaal inkomen (14%) verdienen. Hieruit blijkt dat het gemiddelde leenbedrag over alle respondenten 10.082 euro bedraagt. Leenbedragen variëren van 2.500 euro tot en met 200.000 euro, waarbij geldt dat 38% nog nooit heeft geleend en 15% tot maximaal 2.500 euro heeft geleend.

Hoe ouder de leeftijdscategorie en hoe hoger het inkomen, hoe hoger het maximaal geleende bedrag. Dit maximaal geleende bedrag is bij mannen gemiddeld hoger dan bij vrouwen. Het hoogste bedrag dat mannen gemiddeld ooit leenden (12.860 euro) is significant hoger dan onder vrouwen (6.700 euro).

Auteur:

Product Persoonlijke Lening
Rente 7,0%
Maandbedrag € 578