Sommige consumenten houden weinig rekening met de risico’s die een lening met zich mee kan brengen. Dat is onverstandig. In Nederland is de laatste jaren niet voor niets gebruik gemaakt van de slogan: ‘Let op! Geld lenen kost geld.’ Een van de mogelijke risico’s na het aangaan van een lening is werkloosheid. Wat doet het met je inkomen zodra je jouw baan verliest? Hoe ga je daar mee om? Vaak kun je een WW-uitkering aanvragen – de looptijd hiervan is afhankelijk van je arbeidsverleden. Dat is minimaal 3 maanden en maximaal 38 maanden. Op de website van het UWV kun je snel zien hoeveel arbeidsverleden je hebt opgebouwd.

Inkomstenverlies door werkloosheid

Bij werkloosheid daalt je inkomen. De eerste 2 maanden krijg je met een WW-uitkering 75% van je dagloon, de resterende maand(en) is dat 70%. Je inkomen daalt dus minimaal 25%. Dat is een flinke daling, en het is al vervelend genoeg als je baan komt te vervallen. Je maandelijkse verplichtingen, zoals bijvoorbeeld je huur én de maandelijkse afbetalingen van een lening, blijven tenslotte wel doorlopen. Dat kan zorgen voor onzekerheid. Juist in zo’n geval wil je graag alles zo snel mogelijk op de rit hebben en niet achter de feiten aan lopen.

Werkloosheidsverzekering

Om het maandtermijn van je lening te kunnen blijven betalen als je werkloos raakt, kun je een werkloosheidsverzekering afsluiten. Zo voorkom je dat er een achterstand ontstaat op je lening, met alle gevolgen van dien. (Twee maanden je maandtermijn niet betalen kan al betekenen dat je een BKR-codering – Bureau Kredietregistratie – oploopt.)

Eigen risicoperiode

Heb je een (onvrijwillige) werkloosheidsverzekering lopen? En word je bijvoorbeeld door je werkgever ontslagen op basis van economische redenen? Dan zou je gebruik kunnen maken van de werkloosheidsverzekering. Veel verzekeraars hanteren echter wel een eigen risicoperiode van 30 of 365 dagen – pas daarna gaat je uitkering van de verzekeraar in. Deze informatie staat normaliter op je polisblad.

Wil je graag meer informatie en advies over het afsluiten van een werkloosheidsverzekering? Bel dan naar 0318 – 452 452 of vul ons contactformulier in. Wij helpen je graag verder!